Skip to content

Bosnia Heikki Walan matkassa 04.–10.5.2019 (la-pe) (LOPPUUNMYYTY)

Huom! Matka on tällä hetkellä LOPPUUNMYYTY

Huom. Päivää pidempi matka ja Sarajevossa enemmän aikaa

Lentoaikataulut

Meno: 04.5 lauantai Helsinki-Dubrovnik klo 8.05 – 10.10
Paluu: 10.5 perjantai Budapest-Helsinki klo 19.00-22.20

Matkan hinta

1.136,00 + 23,00 palvelumaksu/lasku (edellyttää 20 lähtijää)

Hintaan sisältyy

  • Finnairin lennot Helsinki – Dubrovnik/Budapest – Helsinki
  • 6 yön majoitus jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisin
  • Kaikki ohjelmassa mainitut ruokailut (aamiaiset, 9 ruokaa ja yksi kahvitus) sekä viinitilakäynti ja maistelu
  • Kaikki kuljetukset ja opastukset ohjelman mukaisesti
  • Heikki Walan palvelut koko matkan ajan,myös lennoilla mukana
  • Halukkaille järjestämme lisämaksusta bussikuljetuksen Vakka-Suomesta Helsinki-Vantaan lentoasemalle.

Maksut ja varausehdot

Ennakkomaksu on 150,00/ henkilö erääntyy viikon sisällä varauksesta.

Loppumaksu erääntyy 5 viikkoa ennen matkaa

Hotellit

Hotel Saraj,71000 Sarajevo, Nev Jestina 5, +387(0)33 237810 www.hotelsaraj.com

Hotel Senad od Bosne,75300 Lukavac, Prokosovici bb, +387(0)35 553222 www.hotelsenadodbosne.com

Hotel PannonMohacs, Dozsa György utca 17, +36(0)69 510 277   www.pannonhotel.hu

Huomioitavaa

Hinta perustuu 25.9.2018 vallitseviin veroihin ja polttoainemaksuihin. Jos näihin maksuihin tulee muutos, matkan hinta nousee/laskee samassa suhteessa. Matkalla tarvitaan voimassa oleva ulkomaan passi. Matkan hintaan ei sisälly matkustajavakuutusta, suosittelemme peruutusturvan sisältyvän vakuutuksen ottamista jo maksaessanne ennakkomaksuja, sillä matkan erikoisluonteen takia emme palauta ennakkoja mahdollisissa peruutustapauksissa.

Varaukset ja lisätiedot

Matka Galleria Oy
Alinenkatu 29, 2.krs, Uusikaupunki

p. (02) 84 83 800 tai 044 77 47 901
eeva.laakso-sura@matkagalleria.fi tai sari.salminen@matkagalleria.fi

Ohjelma

Matkamme vie meidät kiehtovan Balkanin menneisyyteen ja kiinnostavaan nykypäivään kokeneen oppaamme johdolla. Matkamme sisältää konkreettisia esimerkkejä suomalaisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä Balkanin kriiseissä, niistä selviämisestä sekä alueen jälleenrakentamisesta sodan monien tuhojen jälkeen. Tutustumme aitoon paikalliseen elämään, tapahtumiin ja asukkaisiin. Paikallisten asukkaiden autenttiset kertomukset ja kokemukset 1990- luvun tapahtumista ja selviytymisestä tähän päivään herättävät varmasti tunteita meissä kaikissa.
Näemme Dubrovnikin kaupungin ja Kroatian upeaa rannikkoa matkallamme Bosnia- Herzegovinaan. Mostar ja Sarejevo kiehtovine historioineen ja tapahtumineen ovat ensi kohteemme. Tutustumme Srebrenican ”verilöylyyn” ja Tuzlan vanhaan suolakaupunkiin. Dobojn kaupunki oli suomalaisten rauhanturvaajien leirin, Camp Jussin kotikaupunki. Banovicin pikkukaupunki oli suurin suomalainen rakennus- ja paluumuuttokohde. Erikoisasiantuntijamme (Majuri Heikki Wala/ rauhanturvatoiminta ja Kirkon Ulkomaanavun projektipäällikkö) kertoo meille työskentelystään eri projekteissa Daytonin rauhansopimuksen jälkeen. Herkuttelemme paikallisella ruoalla ja juomilla ja nautimme bosnialaisesta vieraanvaraisuudesta.

Bussimatkatkin tuntuvat lyhyiltä Balkanin upeita maisemia seuratessa. Matkamme päättyy Etelä – Unkarin Mohacsin ja Pecsin- kaupunkeihin tutustuessa matkallamme Budapestin lentokentälle.

Lauantai 4.5., Lento Helsinki – Dubrovnik, bussi Dubrovnik – Mostar- Sarajevo,jossa majoitus (240 km).

Finnairin lento Ay 1831 Dubrovnikiin kello 08.05– 10.10. Dubrovnikissa siirrymme odottavaan bussiimme ja matkaamme Dubrovnikista Adrian meren rannikko pohjoiseen kohti Mostarin kaupunkia. Matkalla kuulemme oppaamme kertomana Jugoslavian hajoamisesta ja lähihistorian sotatapahtumista. Kertomukset luovat pohjan seuraavien päivien tutustumiskohteisiin ja tapahtumiin.

Sodan aikana Mostar oli jakautunut kahtia. Kroaatit olivat Neretva-joen länsipuolella ja bosnialaiset sen itä – rannalla. Jako näkyy vielä tänäkin päivänä Mostarissa. Vanha kaupunki on Unescon maailmanperintölistan suojelukohde. Mostarin merkittävin kohde on 500 vuotta vanha silta, joka tuhoutui vuonna 1993 ja jälleenrakennettiin kansainvälisen avun turvin vuonna 2004. Nautimme Mostarissa lounaan.

Illalla saavumme pääkaupunki Sarajevoon ja majoitumme hotelli Sarajhin. Majoittumisen jälkeen kävelemme vanhaan kaupunkiin ( Carcija ) ja maistamme paikallista herkkua” Cevapia”.

sarajevo

Sunnuntai 5.5 Sarajevo Aamiaisen jälkeen starttaamme bussillamme tutustumaan Sarajevoon. Käymme ”sotatunnelimuseossa”. Tunneli oli ainut reitti piiritettyyn Sarajevoon. Tunnelia pitkin voitiin kuljettaa lääkkeitä, haavoittuneita ja ruokaa. Museossa näemme autenttisen filmin piirityksestä sekä sodan ajan rekvisiittaa. Museon jälkeen ajamme pitkin tarkka-ampuja- katua. Arkkiherttua Ferdinandin murhapaikka on myös reittimme varrella. Käymme ylhäällä vuorilla tutustumassa Tito-monumenttiin. Zetra oli vuoden 1984 talviolympialaisten päänäyttämö ja stadion. Sodan aikana siitä tuli kaupungin hautausmaa, jonne voitiin haudata vain öisin. Vanhassa kaupungissa näemme markkinahumua, moskeijoita, kirkkoja ja bosnialaista elämää. Ravintola Steak Housessa syömme runsaan lounaan. Loppuiltapäivä ja ilta on vapaata tutustumisaikaa Sarajevoon. Yövymme toisen yön hotelli Sarajssa.

Maanantai 6.5. Sarajevo – Srebrenica- Lukavac, majoittuminen ( 320 km ) Aamupalan jälkeen kello 08.00 matkaamme kohti Srebrenicaa. Reittimme vie Olovon, Kladanin, Vlacenican, Milicin ja Bratunacin kautta Srebrenicaan. Srebrenican kaupungin jälkeen tutustumme Potocarin suureen hautausmaahan, jonne on haudattu II maailmansoadan jälkeen Euroopan suurimman verilöylyn uhrit. Tapaamme myös nuoren miehen, joka vältti kahdesti teloituksen noina heinäkuun 1995 päivinä. Hän kertoo meille tarinansa todellisilla tapahtumapaikoilla. Päivän aikana lounastamme Bratunacin kaupungissa.

Iltapäivän ja alkuillan aikana ajamme Zvornikin ja Tuzlan kautta Lukavaciin. Majoitumme hotelli Senad od Bosneen, jossa meitä odottaa iltapala. Olemme kolme yötä Senad od Bosnessa.

Tiistai 7.5. Lukavac – Doboj – Krtova (90 km) Erinomaisen aamiaisen jälkeen suuntaamme Dobojn kaupunkiin. Kaupunkiin, jossa oli suomalaisten rauhanturvaajien leiri, Camp Jussi (1996-2001), jossa käymme. Muina kohteina ovat Dobojn linna ja FinDo Center. Saamme näköhavaintoja ja tarinaa vuoden 2014 suuresta tulvasta, joka peitti koko keskikaupungin alleen. Hotelli Integralissa syömme lounaan pitkän kaavan mukaan. Pääruokana vasikankääryle ”Karadorceva”. Heikki Wala oli kaksi vuotta rauhanturvaajana Dobojssa, joten tarinoita riittää. Paluumatkalla vierailemme Grapska Gornjan ja Besicin paluumuuttokylissä. Kyliä kutsutaan myös ”suomalaiskyliksi”. Yksi päivän kohokohta on vierailumme Krtovan kylässä, joka on ollut eräs Suomen avustuskohde. Kylän puhemies Rajko on isäntänämme kodissaan.

Keskiviikko 8.5. Banovici ja bosnialaiset pidot (110 km)Banovici on 26000 asukkaan kaupunki 40 km:n päässä hotellistamme. Kaupunki elää hiilikaivoksesta ja maanviljelystä. Oppaamme Heikki Wala asui kuusi vuotta kaupungin ulkopuolella olevassa kylässä. Apulaiskaupunginjohtaja Fuad Brigic ottaa ryhmän vastaan kaupungintalolla. Hän kertoo meille Banovicista ennen ja nyt ja vastailee kysymyksiimme. Käymme Kirkon Ulkomaanavun paluumuuttokohteissa Seonassa ja Aljkovicissa. Pääsemme käymään myös Aljkovicin kyläkoulussa. Pidämme pienen tauon Banovicin torilla ja” haistelemme” maaseutukaupungin ilmapiiriä. Tauon jälkeen ajamme 12 km entiseen serbikylään, Zeljovaan. Zeljovassa meitä odottaa bosnialainen juhla-ateria, kaikkine lisukkeineen. Kokkeina häärivät Ulla ja Antti Tepponen. Tutustumme samalla suureen hedelmäviljelykseen, jonka keskellä aterioimme. Iltapäivä on jo pitkällä, kun lähdemme paluumatkalle hotelliimme. Matkan varrella näemme entisen suuren amerikkalaisen sotilastukikohdan Eagle Basen, jossa suomalaisetkin asuvat vuosina 2001- 2007. Käymme vielä iltakahvilla alueen suurimmassa kaupungissa Tuzlassa.

Torstai 9.5. Lukavac – Unkarin Mohacs (200 km) Aamulla sanomme jäähyväiset hotelli Senad od Bosnelle ja suuntaamme pohjoiseen kohti Kroatian rajaa ja edelleen Unkariin. Matkalla Belgrad – Zagreb moottoritien levähdyspaikalla nautimme kenttälounaan. Ohitamme Osijekin kaupungin ja rajamuodollisuuksien jälkeen tulemme Mohacsin kaupunkiin. Majoitumme hotelli Pannoniaan. Myöhemmin iltapäivällä lähdemme Villanyin ( 20 km )viinialueelle viininmaistajaisiin. Illalla Mohacsissa ihailemme virtaavaa Tonavaa.

Perjantai 10.5. Mohacs – Pecs – Budapest ja lento Suomeen (250 km)Aamulla ajamme 30 km:n päässä olevaan Pecsin kaupunkiin. Vanha , historiallinen, yksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista edustaa parhaimmillaan Itävalta – Unkarin ajan mahtavaa rakennusarkkitehtuuria. Keskusaukio ja kävelykatu sinällään jättävät mieleenpainuvat muistot. Iso tavaratalo ”Arkad” ja pikkuliikkeet tarjoavat paljon katsottavaa ja ostettavaa. Lounastamme matkalla ravintola Paksissa maittavan gulassikeiton. Iltapäivän aikana ajamme kohti Budapestia ja lentokenttää (Listz Ferenc). Ajomatkaa kertyy noin 250 km hienoa M6-moottoritietä pitkin.

Lentokentällä on erittäin upea tax-free-alue. Finnairin lentomme Ay 1256 Helsinki Vantaalle lähtee klo 19.00 ja perille saavumme klo 22.20.